Børnenes univers

SFO med "Peddersen og Findus - inspireret" univers i børnehøjde.

Vi har som mål at skabe et kreativt fritidsmiljø, hvor børnene kan opøve deres færdigheder aktivt gennem differentieret leg, hvad enten den er af sproglig, motorisk, musisk eller anden karakter.

SFOén nytænkes løbende, så det bliver en verden i børnehøjde, der giver mulighed for variation i børnenes udfoldelsesmuligheder.

Historien bag vores børneunivers.

Dengang Spiloppen mødte Jørgensen.

Spiloppen er en lille finurlig fyr, der er i familie med de bunklere, der bor i Peddersens og Findus´hus oppe i Sverige. Engang for meget længe siden boede han faktisk i Peddersens hus sammen med alle de andre bunklere, men det var før han flyttede ind hos Jørgensen i hans hus her i Øster Åby.

Dengang for længe siden - en sensommer dag, lige før efteråret slog igennem, var Spiloppen kravlet op på Peddersens tag for at se, om der var noget på færde. -Spiloppen var nemlig en meget nysgerrig fyr, der altid havde gang i et eller andet og klar til nye eventyr.

Hele sommeren havde han set, hvordan svalerne øvede sig i at flyve. Op og ned og rundt og rundt - og jo mere han kiggede på dem, jo mere ønskede han sig en flyvetur.

Netop som han rundede tagryggen den dag, landede der en svale næsten lige ved siden af ham. Fræk som kun Spiloppen kunne være, hoppede han lynhurtigt op på dens ryg, mens han råbte: "Kom så, af sted!". -Og af sted gik det med en vældig fart!

-Svalen blev meget forskrækket og styrtdykkede ned mod gårdspladsen, hvor den nær var fløjet ind i Findus, og videre rundt og rundt og op og ned i forsøget på at ryste Spiloppen af. -Men Spiloppen holdt fast af alle kræfter, mens han hvinede af fryd, og snart slappede svalen af og fløj videre ud over markene og skovene.

Hvad Spiloppen ikke vidste, var at svalen netop den morgen havde besluttet sig for at flyve sydpå mod varmere himmelstrøg. -Så svalen fløj hele dagen og først langt, langt ud på aftenen landede den på en tagryg langt mod syd på øen Fyn i Danmark.

Spiloppen gled træt ned fra svalens ryg. -Gabte og puttede sig ind til dens varme krop, hvorefter han faldt i en dyb søvn.

Næste morgen ved allerførste lys lettede svalen og fløj videre mod syd. Spiloppen nåede end ikke at reagere, så hurtigt var svalen på vingerne. Han sad lidt fortumlet og kiggede efter den, da den forsvandt i horisonten, mens solen stod op.

Spiloppen kunne se ud over marker, plantager med frugttræer og smukke skove. Og langt derude mod øst, kunne han se havet. -"Ikke så ringe endda, det minder nu lidt om det derhjemme", tænkte han.

I det samme fangede hans næsebor en herlig duft af nybagt brød. Spiloppens mave rumlede højlydt: "Knoouuurrr". Han var godt nok hundesulten! -Så med et hop rutschede han på rumpen ned ad taget for at lande med et bump i tagrenden. Han rystede sig lidt, hvorefter han svingede sig med et rask snuptag rundt udover tagrenden, slap kanten og susede med et "Juhuu !!!" gennem luften som en bold.

Han landede lige foran en gammel mand, der netop var trådt ud ad døren for at se den smukke solopgang. -"Boeing" sagde det, da Spiloppen landede lige foran hans udtrådte træsko. Manden kiggede forbavset ned: "Men hov, hva´er du for en pudseløjerlig fætter?" spurgte han og stak sit store hoved helt ned til Spiloppen. "Jeg er aldeles ikke nogen fætter! Jeg er en bunkel, og jeg er hundesulten!", sagde Spiloppen, mens han kneb manden i næsen med sine små fingre. "Aavv!" sagde manden, "Nåå, så du er en bunkel? - Jamen nu har jeg da aldrig! - Kom du da me´indenfor og få en bid brød din frække Spilop!"

Og sådan gik det til, dengang Spiloppen mødte Jørgensen og fik et nyt hjem i det gule hus her i Øster Åby .....

Definition på ordet Spilop: - Spilopper er aktive børn som positivt møder livets udfordringer på godt og ondt, og lærer deraf.